top of page

WAAROM “NOTENKRAKKER” EUROPA NIET VEROVERDE? - ANALYSE

Met optredens gedurende de hele maand december, overal te horen muziek en zelfs specifieke kerstversieringen is dit ballet in veel landen niet meer weg te denken uit de eindejaarstradities.

Tussen 1 december 2021 en 2 januari 2022 heeft het New York City Ballet 42 uitvoeringen van The Nutcracker hebben gedanst, of bijna één per doordeweekse avond plus twee keer per week. weekenden. Vanaf eind november gaf het Royal Ballet in Londen ongeveer 25 uitvoeringen van hetzelfde ballet, en het Bolshoi Ballet in Moskou danst het tussen 22 december en 6 januari maar liefst 24 keer.


Nina Kaptsova in de rol van de Sugar Plum Fairy bij het Bolshoi Ballet, choreografie van Yuri Grigorovich.


De Notenkrakker, gechoreografeerd in 1892 door Marius Petipa, vader van verschillende grote balletten in het klassieke repertoire, vertelt het verhaal van de jonge Clara aan wie haar mysterieuze oom Drosselmeyer een kerstcadeau voor notenkrakers geeft met het uiterlijk van een soldaat. 'S Nachts komt hij tot leven en zij zal hem helpen het leger van de kwaadaardige Rattenkoning te verslaan. Ze zullen dan een besneeuwd bos oversteken om het Koninkrijk der Lusten te bereiken waar de Suikerfee regeert.


Het tweede bedrijf bestaat uit veel entertainment, korte dansscènes die verschillende lekkernijen uit de hele wereld vertegenwoordigen, zoals Spaanse chocolade en Arabische koffie. Dan volgt de beroemde pas de deux tussen de Suik rfee en haar ruiter, waarna Clara wakker wordt aan de voet van de boom, met haar notenkraker in haar armen. Een vrolijk, magisch ballet dat geschikt is om met het gezin gezien te worden. De Notenkraker is ook beroemd om zijn muziek geschreven door Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, en op zichzelf net zo bekend als de rest van het werk.



Een meer dan gevestigde traditie


In veel landen geen Kerstmis zonder de Notenkraker. In Rusland wordt het ballet elk jaar door de meeste gezelschappen opgevoerd.


Maar de gekste Notenkraker zijn misschien wel de Verenigde Staten, waar elk gezelschap, van de meest prestigieuze tot de kleinste amateurgezelschappen, tijdens de feestdagen zijn eigen versie danst. Er zijn daar veel verschillende producties, variërend van de zeer klassieke choreografie van Georges Balanchine voor het New York City Ballet tot die van het Brooklyn Ballet, dat op vrolijke wijze klassiek, hiphop en tapdans combineert, waaronder die van het Boston Ballet, waarvan de beer geniet een beetje succes op sociale netwerken.


Het is voor veel bedrijven ook hun belangrijkste inkomstenbron: uit een onderzoek uit 2017 door Dance USA bleek dat The Nutcracker vóór de pandemie gemiddeld 48% van de jaaromzet vertegenwoordigde van de onderzochte bedrijven. Meer dan een kersttraditie is The Nutcracker, zoals het daar wordt genoemd, een essentiële financieringsbron voor klassieke dans in de Verenigde Staten.


Voor dansers is het een erg drukke periode, tot het punt waarop we 'overlevingsgidsen voor de Casse-periode' zien floreren in de gespecialiseerde pers. Hazelnoot' en tips voor verzorging van jezelf en het vermijden van blessures, die vaak het gevolg zijn van vermoeidheid. Op haar YouTube-kanaal vertelt voormalig New York City Ballet-soliste en nu freelance danseres Kathryn Morgan dat ze tijdens haar eerste jaar als leerling bij het gezelschap alle zesenveertig uitvoeringen danste, waarbij bij balletten normaal gesproken verschillende casts elkaar afwisselen voor dezelfde rol. .


Het is ook in De Notenkraker dat de jonge talenten van een gezelschap vaak hun eerste rol spelen, en het is een periode waarin meer gevestigde dansers in december meer geld kunnen ontvangen, door profiteren van uitnodigingen om de Suikerfee en haar ruiter in kleinere gezelschappen te komen dansen.


Naast dit enthousiasme onderscheidt Europa zich als uitzondering. De laatste keer dat het Ballet van de Nationale Opera van Parijs een notenkraker danste was in 2015, en hoewel het Ballet du Capitole in Toulouse in 2017 een nieuwe versie produceerde, is deze sindsdien niet meer uitgevoerd.



De Europese uitzondering


Laura Cappelle is een socioloog gespecialiseerd in dans, criticus voor verschillende media, waaronder de New York Times, en redacteur van het boek New History of Dance in the West. Voor haar is het feit dat de traditie van de eindejaarsnotenkraker in Europa geen vaste voet heeft gekregen vooral een kwestie van repertoire: “Ik heb de indruk dat we in Europa nooit echt een referentieversie hebben gehad die zich heeft gevestigd zichzelf in het choreografische landschap dat de magie van Kerstmis weerspiegelt, een familieshow is en een herkenningspunt wordt voor toeschouwers.


In het belangrijkste Franse klassieke dansgezelschap, de Opera van Parijs, dansen we inderdaad de versie die in 1979 werd gechoreografeerd door Rudolf Nureyev, die geen deel uitmaakt van dezelfde optiek als de traditionele versies . “Het is helemaal niet zo magisch, het is een versie die een psychoanalytische lezing van het verhaal biedt, die uiteindelijk behoorlijk duister is. Het tweede bedrijf heeft totaal niet de glittermagische kant van andere producties. Zo wordt het verhaal een metafoor voor de overgang naar volwassenheid, en neemt Clara naast haar ruiter de rol van de Suikerfee op zich, uitgevoerd door dezelfde danseres als Drosselmeyer.


Bron: Slate.fr

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


  • Home

  • Online winkel

  • Met betrekking tot

  • Nieuws

  • Contact

  • Onze merken

  • Veelgestelde vragen

  • Leveringen & Retouren

  • Voorwaarden

  • Betaalmethoden

bottom of page